X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Badmutsen worden gemaakt van (kunst)rubber, polyester (textiel), latex of siliconen. Wat is het verschil tussen deze 4 type badmutsen?

Siliconen badmutsen
Siliconen badmutsen zijn gemaakt van 100% silicone(n), een rubberachtige stof. De eigenschappen van silicone maken het ideaal voor het maken van badmutsen: silicone is erg rekbaar, waterafstotend, plakt niet, is UV licht bestendig, is geen voedingsbodem voor micro-organismen, en levert geen allergische reactie's op. Dankzij deze eigenschappen hebben siliconen badmutsen een prima pasvorm; silicone is zo rekbaar dat de badmuts tot 10x zo groot kan worden zonder te scheuren. Een siliconen badmuts past dus altijd, ook bij mensen met een groot hoofd of veel hoofdhaar. De waterafstotende eigenschappen zorgen voor een waterdichte afsluiting en houden het hoofdhaar droog. Omdat silicone niet plakt, kan de siliconen badmuts gemakkelijk op- en afgezet worden, zonder dat er een trekkend gevoel aan het hoofdhaar ontstaat. Silicone is hygiënisch omdat het geen voedingsbodem is voor micro-organismen; gezien de warme en vochtige omstandigheden waarin een badmuts gebruikt en bewaard wordt (zwembaden, zwemtas) is dit niet onbelangrijk! Siliconen badmutsen zijn UV licht bestendig, en "vergaan" dus niet onder invloed van daglicht. Daarnaast zijn siliconen badmutsen dikker dan latex badmutsen. Al met al zijn badmutsen van siliconen comfortabeler en duurzamer dan badmutsen van (natuur)rubber of latex.

Latex badmutsen
Latex badmutsen zijn gemaakt van latex; latex is niet-gevulcaniseerd rubber. Latex is een natuurlijke, melkachtige stof ("emulsie"), bestaande uit diverse eiwitten, oliën, zetmeel, suikers en meer. Ruim 12.000 verschillende plantsoorten produceren latex; van een klein aantal soorten kan de latex gebruikt worden voor de productie van gebruiksvoorwerpen. Latex is minder rekbaar in vergelijking met silicone; hoe verder latex uitgerekt wordt, hoe groter de weerstand. Hierdoor kan een latex badmuts niet snel stukgetrokken worden; wel leidt deze eigenschap tot een wat knellender gevoel. Latex is ook wat plakkerig; het voordeel is dat een latex badmuts goed blijft zitten, zeker op droge hoofdhuid en -haren. Nadeel is dat een latex badmuts lastiger op- en af te zetten is vanwege deze plakkerige eigenschap: het inpoederen van de badmuts met talkpoeder kan de plakkerigheid wat tegengaan, waardoor de badmuts eenvoudiger op- en af te zetten is. Net als silicone is latex zeer waterafstotend. Bij een klein deel van de bevolking komt latex allergie voor. Bij contact met producten van latex treedt een allergische reactie op. Deze kan zich op diverse wijzen uitten; veelvoorkomend is de milde vorm waarin een irritatie van de huid optreedt.

Textiele badmutsen
Een latex of siliconen badmuts is waterdicht, en daardoor ook heel erg benauwd als het warm is. Textiele badmutsen laten wél water door en daardoor kan je je hoofd goed koel houden. Textiele badmutsen zijn vaak gemaakt van polyester, in combinatie met lycra voor extra comfort. Polyester vergaat niet onder invloed van UV-licht of chloorwater, en badmutsen van 100% polyester zijn daardoor erg duurzaam. Lycra wordt toegevoegd om de badmuts wat elastisch te maken, voor een betere pasvorm. Een ander voordeel is dat textiele badmutsen ook gewassen kunnen worden.

Rubberen badmutsen
Badmutsen gemaakt van rubber zijn wat stug. Rubber wordt met name toegepast in de vormvaste (dames)badmutsen, met fraaie versiersels van bloemen. Rubberen badmutsen zijn met name een aanrader voor mensen met een latex allergie. Rubberen badmutsen zijn slechts beperkt beschikbaar, omdat de meeste producenten gebruik maken van siliconen of latex.
Deze website gebruikt cookies om algemeen bezoekgedrag te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies

Let Op!
Heb je een kortingscode, dan kan je deze tijdens het afrekenen invullen
De korting wordt dan van je aankoopbedrag afgehaald